ROTS EN WATER TRAINING
Voor iedereen tussen 4 en 88 jaar
Het Rots en Water programma, een stoere vertaalslag van yoga en tai chi, richt zich op bewustwording van eigen kracht en mogelijkheden en het vermogen om met andere mensen samen te spelen, samen te werken en samen te leven.
Er wordt gewerkt vanuit de gouden driehoek: lichaamsbewustzijn – emotioneel bewustzijn – zelfbewustzijn.
Wie ben ik in relatie tot mezelf? (psychologische identiteit)
Wie ben ik in relatie tot de ander? (emotionele identiteit)
Wie ben ik in relatie tot het goddelijke/universele? (goddelijke/universele identiteit)
De bouwstenen van het Rots en Water programma zijn: zelfbeheersing - zelfreflectie - zelfvertrouwen.
De rode draad is: het leren gronden (stevig en ontspannen staan) - centreren (adem in de buik) - richten van de aandacht/focus (uiterlijke focus, later transformerend naar een innerlijk doel)
Spelenderwijs de wereld ontdekken en op die manier het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen, vertrouwen in een ander en sociale vaardigheden ontwikkelen. Elk spel laat het kind bewegen om de vreugde van het bewegen te laten ervaren. Elk spel bevat een diamantje van wijsheid.
Om te kunnen leren en een fijne tijd te hebben op school is veiligheid essentieel. De rots en watertraining is een fijn middel om aan de sfeer in de klas te werken. De kinderen leren elkaar op een andere manier kennen en waarderen.
Het zelfvertrouwen neemt toe dankzij de handvatten die de kinderen krijgen om handiger te reageren in lastige situaties.
Rots en watertraining is een psycho-fysieke sociale competentie training waarin kinderen/volwassenen leren zich onafhankelijk op te stellen en eigen keuzes te maken (Rots), maar ook om met anderen rekening te houden, samen te werken, te spelen en te leven (Water). Afhankelijk van de situatie leert het kind voor een Rots- of Waterhouding te kiezen of een combinatie van zowel Rots als Water.
Wat levert het op?
zelfvertrouwen, zelfreflectie en zelfbeheersing-
kunnen maken van eigen keuzes
betere communicatieve en sociale vaardigheden
voorkomen van conflicten
fijnere sfeer in de klas/het gezin/op de werkvloer/op het sportveld etc.
meer vertrouwen onderling in de klas, gezin, op het werkt, op het sportveld etc.
Voortbouwend op dit fundament is het mogelijk aandacht te hebben voor de thema's veiligheid, assertiviteit, communicatie en het vinden van een eigen weg (innerlijk kompas) die met anderen verbindt en richting geeft (solidariteit en spiritualiteit).
Het innerlijk kompas betekent dat ieder mens verschillende kwaliteiten heeft en dat deze kwaliteiten streven naar verwezenlijking. Dat geeft een diep gevoel van kracht, blijheid en zinvolheid.
Jij bent speciaal,
er is er maar één zoals jij
en alles wat je in je leven nodig hebt,
heb je altijd bij je.
Voeten om sterk te staan,
een buik om sterk te zijn
en om tot rust te leren komen.
Een hart om te openen,
om van de mensen te houden.
En een hoofd om te kiezen
tussen een rotsactie of een wateractie